Wat hebben we gedaan?

Prestatie 6.1.3 Herstructureren gebiedsdelen

Herstructurering glastuinbouw
Vanuit landschapsperspectief sturen we bij herstructurering van het gebied tussen Huissen en Angeren aan op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Dit doen we door het stimuleren van verwijdering van oude kassen en het landschappelijke inpassen van nieuwe ontwikkelingen. Dat kunnen bedrijfsuitbreidingen zijn, maar het kan ook gaan over het landschappelijk versterken van het openbaar gebied. De landschappelijke kaders liggen voor het gebied in visies. Afgelopen jaar zijn plannen getoetst aan deze vastgestelde kaders.

Park Lingezegen
Eind 2016 is het laatste perceel aangekocht dat nodig is voor de basisuitrusting. Dat betekent dat Park Lingezegen in zijn geheel zonder onteigening kan worden verwezenlijkt. Eind 2016 is de discussie gestart over de organisatie en taakverdeling in de beheerfase, vanaf 2019. De gebruikersraad voor Park Lingezegen is een belangrijke schakel tussen de parkorganisatie en veel vrijwilligers ‘in het veld’ en lokale organisaties die gebruik maken van het park. Planologisch is voor een aantal actuele ontwikkelingen in het park een (herstel) bestemmingsplan in procedure gebracht.

Herinrichting uiterwaarden

Voor de uiterwaard langs het Pannerdensch Kanaal is een gebiedsschets opgesteld. Die gebiedsschets geeft inzicht in actuele initiatieven in het gebied. Sommige van die initiatieven worden uitgewerkt in echte plannen. In 2016 zijn dat geweest:

  • de verlaging van de zomerkade ten zuiden van de steenfabriek
  • de herschikking van het kleidepot bij de steenfabriek Huissenswaard
  • de besluitvorming rondom de A15.
  • voor een herinrichting rondom het steenfabrieksterrein is de m.e.r.-procedure gestart.

In september is de uitvoering van het verbeteren van de Polderweg in de Gendtse uiterwaard, het slopen van oude bedrijfsbebouwing en het verwezenlijken van nieuwe natuur, van start gegaan. Bij het verbeteren van de weg neemt de gemeente de aanleg van drukriolering mee. Voor aanvullende ontgronding en natuurontwikkeling in de Bemmelse uiterwaard is het bestemmingsplan vastgesteld.

Prestaties

Activiteit

Meetbaar resultaat

Raming
2016

Werkelijk
2016

Bestemmingsplan Bemmelse waard

Bp vastgesteld

ja

Ja

Herinrichting Gendtse oeverwal

Bp onherroepelijk

ja

Ja, behoudens 1 perceel

Waterstandsdaling bij Huissen - Angeren

Gebiedsschets met verkenning initiatieven vastgesteld

Verkenning vastgesteld

Verkenning gereed, wordt van oplegnotitie voorzien

Aandeel verbonden partijen

Het realiseren van de doelen uit dit programma is mede tot stand gekomen door de inzet van de volgende Verbonden Partijen.

Gemeenschappelijke Regeling Park Lingezegen

Voortgang

Heeft de VP haar aandeel in de programmabegroting 2016 gerealiseerd?

Ja

Heeft zij dit binnen de financiële kaders gedaan?

Ja

Heeft de VP haar eigen doelstellingen in 2016 gerealiseerd?

Ja

Heeft de VP haar doelstellingen binnen haar eigen financiële kaders gerealiseerd?

Ja

Ontwikkelingen

Welke relevante ontwikkelingen hebben zich in 2016 voorgedaan?

In 2016 is gebleken dat in de beheerfase (na 2018) om verschillende redenen aanpassing van de gemeenschappelijke regeling nodig is. Aanpassing is nodig vanwege het kunnen verstrekken van bijdragen vanuit het beheerfonds. Andere aanpassingen zijn nodig indien de parkorganisatie naast het coördineren van beheer, ook zelf een deel van de aangelegde voorzieningen gaat beheren (en in eigendom verwerft, i.p.v. de oorspronkelijk gedachte overdracht aan Staatsbosbeheer).

Wat heeft dit voor (financiële) gevolgen in 2016 gehad?

Geen

Heeft dit (financiële) gevolgen voor de toekomst?

In opdracht van het AB worden mogelijkheden (scenario’s) en consequenties daarvan in 2017 in beeld gebracht.